Hoogfeest H. Jozef 19 maart 2024 – film en overweging Luc.2,41-52

Overweging Hoogfeest H. Jozef

Wat er allemaal binnen een gezin kan gebeuren, lijkt geen uitzondering te zijn voor het heilige huisgezin. Vandaag vertelt het evangelie hoe Jezus’ ouders jaarlijks naar de Tempel in Jeruzalem trokken om het paasfeest te vieren, een herdenking van de uittocht uit Egypte onder Gods leiding. De 12-jarige Jezus vergezelde hen. Op deze leeftijd werd Hij opgenomen in de gelovige gemeenschap en begon Hij de joodse wet, de Thora, na te leven. Voor de jonge Jezus moet dit een hele belevenis zijn geweest, waarin Hij voor het eerst deelnam aan de heilige rituelen van het paasfeest in de Tempel, de meest heilige plaats op aarde.

Maar nadat het feest voorbij was, bleef Jezus zonder medeweten van zijn ouders in Jeruzalem achter. Hoe kan een voorbeeldige zoon, zoals we ons Jezus voorstellen, zoiets doen? Hoe kan Hij hen laten vertrekken en hen vervolgens drie dagen in angst laten doorbrengen? En dan simpelweg zeggen: “Wisten jullie niet dat Ik in het huis van mijn Vader moest zijn?”

Het evangelie vertelt ons hoe Jezus pas na drie dagen werd teruggevonden. De periode van ‘drie dagen’ staat in de Bijbel altijd voor een verwachte boodschap van goed nieuws. Na de kruisiging klonk de boodschap van de verrijzenis. Drie dagen lang zochten de Emmaüsgangers naar antwoorden totdat een vreemdeling zich bij hen voegde en de betekenis van de gebeurtenissen uitlegde. Na drie dagen vonden Maria en Jozef hun Zoon terug en kregen ze uitleg over zijn gedrag: “Wisten jullie dan niet dat Ik in het huis van Mijn Vader moest zijn?” Dit waren voor Maria en Jozef nog raadselachtige woorden.

Sommigen maken graag van dit evangelie een verhaal over een puberende Jezus, maar daarmee doen we geen recht aan Hem. Het gaat niet alleen om ouders die zich niet begrepen voelen in hun onrust, maar ook om Jezus die zich niet begrepen weet, zelfs niet door Jozef en Maria. Ze vonden Hem terwijl Hij luisterde naar de meest geleerde mensen die het Woord van God uitlegden, het heilige Woord dat door de eeuwen heen zoveel profeten had geïnspireerd om Gods wil aan de mensen bekend te maken.

Jezus maakte aan Maria en Jozef duidelijk waar Hij altijd te vinden is: in de zaken van de hemelse Vader, in woord en sacrament. Vandaag de dag is er geen tempel meer in Jeruzalem waar we naartoe moeten pelgrimeren. Gods Huis is de Kerkgemeenschap die zich vormt waar Hij ons samenroept en zich laat vinden, waar Hij ons toespreekt en ons de H. Communie, het Brood van het eeuwig Leven geeft, en zegt: “Ik ben uw God. Ik ben er voor jou. Voor altijd.”

Zelfs Maria en Jozef hadden tijd nodig om het te begrijpen. Moge Gods Geest ook ons de betekenis laten begrijpen, net zoals Hij het hart van Maria en Jozef opende voor het geheim van hun Kind. Amen.

Pastoor Geudens